💌 Newsletter Choice #5
O nouă serie cu recomandări utile pentru cei pasionați de dezvoltare personală, psihologie și cercetare. Spor la citit, ascultat și vizionat!
FYI: fiecare recomandare este însoțită de unul sau mai multe link-uri către resurse, inserate pe titluri sau anumite expresii. Comentariile care însoțesc recomandările sunt fie gânduri personale, fie descrieri succinte ale materialelor recomandate, fie un mix din ambele.
Luna Iubirii…romantice și de sine
“Ce diferență ar fi dacă în loc să definești Iubirea ca un sentiment, ai demonstra Iubirea prin acte de Grijă, Responsabilitate, Respect și Angajament!? […] Dacă am ajunge cu toții la acordul că “Iubirea” este mai degrabă un verb decât un substantiv, atunci am fi cu toții mai fericiți. […] Atât de mulți oameni cred că este suficient să spună ce simt, chiar dacă acțiunile lor nu corespund cu ceea ce simt” (Bell Hooks).
[RO] Teoria Teoriilor Iubirii. Pare că psihologia a ajuns la un consens teoretic privind iubirea romantică. Citește aici.
[RO] Când intimitatea în cuplu devine obositoare, ce e de făcut? Află aici.
“Iubirea romantică (lipsită de obsesia caracteristică primelor etape ale relației) este puternic asociată cu satisfacția în cuplu, atât pe termen lung cât și pe termen scurt. Multe persoane sunt capabile să păstreze relații active din punct de vedere al intensității, intereselor și sexualității pentru perioade lungi de timp, iar ceea ce se diminuează de fapt sunt gândurile obsesive legate de partener." Mai multe în această meta-analiză.
[RO] “Iubirea în opt capitole. Un plan pentru a face iubirea să dureze.” O carte scrisă de soții Gottman, bazată pe cercetări desfășurate timp de zeci de ani și pe mii de cupluri.
Nu poți iubi pe altcineva până nu te iubești pe tine însuți/ însăți? O prezentare motivațională TEDx despre lupta continuă de a ne iubi pe noi-înșine, despre lupta de a împăca iubirea și ura de sine sau părțile din noi aflate în “război”. Vizionează aici. (FYI: poți activa subtitrarea automată în limba română, dacă ai nevoie.)
Tot despre iubirea de sine…trecând prin rușine și vulnerabilitate, cu mult curaj și creativitate. Rușinea are două mari strategii: “niciodată nu vei fi suficient de bun(ă)” și “cine te crezi?”. Vizionează prezentarea TEDx - Brené Brown - aici. (FYI: poți activa subtitrarea automată în limba română, dacă ai nevoie.)
Ne face despărțirea, suferința din dragoste mai creativi? Cu siguranță, pe unii dintre noi, da. Și nu e nevoie de nicio citare aici. Doar două exemple muzicale mai recente - “Monotonia” (Shakira) și “Flowers” (Miley Cyrus). Asta nu înseamnă că arta se naște întotdeauna din suferință.
(Open) AI - Inteligența artificială schimbă lumea academică
Să trecem ChatGPT în listele de autori ale următoarelor noastre articole? Gary Marcus, autorul „Guitar Zero” și „Rebooting AI”, ne îndeamnă să nu ne aventurăm chiar așa repede.
Koko, o aplicație orientată către sănătatea mintală, a rulat un experiment pe 4000 de utilizatori, fără consimțământul acestora. Dezvoltatorii au lăsat ChatGPT să le ofere sprijin psihologic celor ce căutau prin intermediul aplicației. Mai multe detalii despre incident, aici.
Dacă ChatGPT ne ajută să ne scriem articolele, ar trebui listat și el ca autor? O discuție aprinsă pe Twitter, în acest sens, chiar aici.
Universitățile din Australia au descoperit studenți utilizând platforme precum ChatGPT pentru a-și scrie eseurile. Ce au făcut și ce vor face, în acest sens, în noul articol din partea The Guardian.
Ai o întrebare la care crezi că doar cărțile ți-ar putea răspunde? Încearcă noul AllSearch.ai!
Câteva aspecte și detalii despre cum (și mai ales dacă) inteligența artificială ne-ar putea ajuta să evaluăm calitatea articolelor științifice din jurnalele de specialitate, aici.
Parenting și Știință pe înțelesul Copiilor
[RO] Copiii și Perfecționismul - Tendințe, Filosofie, Știință. Citește aici.
[RO] Uneori, să fii un părinte bun înseamnă să faci mai puțin - Mai multe aici.
Știință explicată pe înțelesul copiilor? Ce ziceți, însă, de știință explicată pe înțelesul copiilor și verificată chiar de ei? Frontiers for Young Minds - jurnalul care publică articole scrise de câștigători ai Premiului Nobel, acestea primind peer review din partea copiilor. Accesează-l aici. Secțiunile actuale includ: Astronomie și Fizică, Biodiversitate, Chimie și materiale, Pământul și resursele sale, Sanătatea umană, Matematică, Neuroștiință și Psihologie.
Young Minds - o organizație care sprijină părinții, copiii și tinerii cu informații și suport. Articolele sunt construite cu informații clare, într-un limbaj comun, dar mai ales cu ghiduri practice care să vină în ajutor în momentele dificile. Tematicile sunt diverse, pornind de la probleme uzuale (e.g., stresul examenelor, impactul social media), până la aspecte cu implicații clinice (e.g., anxietatea, depresia, comportamente de autovătămare, abuz).
Răspunsuri la evenimente adverse - Trauma & Reziliența
George Bonanno studiază de peste 25 de ani reziliența oamenilor în fața pierderii și a potențialelor traume și se află în top 1% cei mai citați cercetători din lume. Concluzia sa și a colaboratorilor săi este că răspunsul tipic la evenimente adverse este reziliența.
După un eveniment advers, e normal, chiar adaptativ, să avem simptome ce duc cu gândul la traumă, dar nu înseamnă neapărat că vom fi traumatizați, că vom dezvolta Stres Post-Traumatic, de exemplu.
9/11, pandemia Covid sau analiza istorică a unor popoare precum japonezii, ne arată că, în fața catastrofelor naturale, războaielor, pierderilor, mulți oameni vor suferi, chiar perioade mai lungi de timp, fără a fi traumatizați. O mică parte dintre aceștia pot dezvolta o patologie. Găsești aici articole publicate în presă și interviuri cu George Bonanno. Și aici este o listă cu studii publicate în cadrul “Loss, Trauma, and Emotion Lab”, Columbia University.
[RO] De asemenea, poți viziona pe Youtube Future Talks #19: Despre traume și soluții cu psihologul Bogdan Ion - “Unii nu văd nicio traumă, alții văd traume peste tot.” | “Majoritatea poveștilor de succes nu ajung la noi.” | “Durerea este inevitabilă, suferința este opțională.” | “Adversitățile din viitor necesită pregătire în prezent.” | Cum îi pregătim pe copii pentru viitor. | Avem mai mult control decât credem asupra reacțiilor noastre emoționale. | Cum să gestionezi interacțiunea cu emoțiile negative, neplăcute.| Cum să-ți alegi psihologul cu care să discuți despre experiențele tale dificile.|... Și alte explicații ușor de înțeles și exemple ce pot servi ca inspirație sau soluții de implementat.
Studii recente și Noutăți din lumea Științelor
Din iulie 2023, psihiatrii din Australia for putea prescrie MDMA și psilocybin, pentru tulburările mintale rezistente la tratament, precum PTSD-ul sau depresia severă, anunță The Guardian. Cercetările în această direcție vin, însă, la pachet cu o cantitate considerabilă de limitări și/sau erori, despre care Eiko Fried ne spune mai multe, în articolul de pe blog-ul său.
Într-un nou articol din Collabra: Psychology, Sophia Caron și colegii ei ne vorbesc despre ce ne place și ce nu, atunci când prietenii își anulează planurile de ieșit cu noi. Cu această ocazie, poate primim și informații despre cum să anulăm chiar noi planurile, fără să supărăm prea multă lume. Articolul întreg, chiar aici.
Pe tine cum te fac să te simți întrebări precum „Cum mai ești?” sau „Cum te simți?” ? Richard Smith, fost „creier” al BMJ ne prezintă opinia sa despre cum astfel de întrebări se pot dovedi a fi problematice, aici.
Noul număr din Annual Review of Organizational Psychology and Organizational Behavior este aici! Toate articolele sunt open access, așa că le puteți citi numaidecât, fără să le scrieți email-uri autorilor. Amintim, dintre temele abordate, aniversarea de 10 ani a teoriei JD-R (cum o cunosc pasionații de psihologie I-O), discuții despre leadership și antreprenoriat sau articole centrate pe metodologia cercetării. Don't miss it!
Un nou reportaj Vox ne vorbește despre experiențele de la interviurile de angajare.
Vechiul nostru prieten, Stuart Ritchie, ne aduce cu picioarele pe Pământ în privința cercetărilor pe un subiect cu totul aparte: întinerirea.
Oamenii au început să utilizeze un medicament pentru cei ce suferă de diabet zaharat de tip 2 pentru...a slăbi! Să fie influencerii și celebritățile de vină? Vezi în noul articol, marca Jezebel.
De pe pagina de Instagram a biochimistei Jessie Inchauspe, @glucosegoddess, vei afla care sunt implicațiile "vârfurilor glicemice" asupra sănătății și cum ordinea în care mâncăm alimentele, nu doar excesul, conduce la creșteri glicemice soldate în final, pentru unele persoane (a se lua în calcul cumulul de factori genetici, de mediu), la probleme semnificative de sănătate (e.g., ovare polichistice, diabet tip 2, boli de inimă etc.).
„Effective altruism” - sau un alt termen pentru justificarea „științifică” a discriminării. Citește aici.
Care este legătura dintre Prințul Harry și conceptul freudian de „amintiri reprimate”? Un scurt thread din partea lui Stuart Ritchie.
Care credeți că este legătura dintre Alzheimer și avertizorii de integritate? You're in for a ride!
Cercetătorii ExxonMobil au reușit să prezică încălzirea globală de decenii bune. Cum de ne aflăm unde ne aflăm astăzi, cu toate acestea? Un nou articol ne expune aventura ExxonMobil în istoria controversată a crizei climei.
Te-ai gândit, vreodată, să te studiezi? Da, pe tine, N=1! Acum, ai posibilitatea de a deprinde abilitățile necesare, în acest sens, fără să treci pe la vreun curs de metodologia cercetării, pe la facultate.
Îți mulțumim că ai citit Newsletter-ul Choice! Abonează-te gratuit pentru a primi luna viitoare ediția #6 direct în căsuța de e-mail.
Note: Niciuna dintre recomandările de mai sus nu a fost sponsorizată. Dacă ai sugestii de resurse utile publicului larg și specialiștilor în sănătate mintală sau îți dorești să citești articole de încredere pe anumite teme, nu ezita să dai reply acestui e-mail.
Au contribuit la Newsletter voluntarii Choice: Bogdan Cocoș, Alina Orel, Cristina Trofin, Alina Boca, Andreea Popa.