💌 Newsletter Choice #2
Hey! Al doilea număr al Newsletter-ului Choice e aici! ⬇️Spor la citit, ascultat, vizionat!
FYI: fiecare recomandare este însoțită de unul sau mai multe link-uri către resurse, inserate pe titluri sau anumite expresii. Comentariile care însoțesc recomandările sunt fie descrieri succinte ale materialelor recomandate, fie impresii personale, fie un mix din ambele.
🤗Compasiunea față de sine
Compasiunea față de sine poate fi eronat înțeleasă drept indulgență sau lipsă de competitivitate. E un lucru pe care l-a observat des și Kristin Neff, care investighează de mai mult timp beneficiile unei atitudini compasive față de sine. De fapt, a învăța să te tratezi pe tine decent nu intră în contradicție cu dorința de progres sau corectarea erorilor. Din partea lui Neff deci, exemple de exerciții de meditație ghidată bazate pe compasiune, înregistrate și disponibile gratuit aici.
Spațiul dintre stima de sine și compasiunea de sine…Problema cu stima de sine e că te poate atrage în anumite capcane. Compasiunea de sine pare că oferă aceleași beneficii ca și creșterea stimei de sine, însă fără riscul de a cădea în capcana narcisismului, comparațiilor sociale constante, agresiunii defensive a ego-ului. Compasiunea față de sine ne oferă un simț stabil al valorii de sine. Vizionează aici prezentarea TEDx, Kristin Neff.
⏏️ Motivația în varii contexte
Ce stă la baza motivației antreprenorilor? Adesea suntem înclinați să credem că principalul motiv este dorința de îmbogățire. Totuși, studiile au arătat că lucrurile nu stau chiar așa. Cel puțin în stadiul de inițiere al afacerii, motivația economică, deși importantă, nu este nicidecum o condiție suficientă pentru a începe un business. Dorința de auto-realizare, de a fi independent, de a inova sau pur și simplu de a urma o tradiție de familie sunt doar câțiva factori care țin de motivația intrinsecă și par a fi mai importanți decât factorii externi în deschiderea unei afaceri. Studiile au mai arătat că: dorințele motivate extrinsec de a genera venituri mari cresc probabilitatea antreprenorilor de a-și asuma riscuri; persoanele motivate extrinsec vor fi înclinate să riște mai mult în timpul formării businessului, în timp ce antreprenorii motivați non-economic sunt mai conservatori; antreprenorii a căror motivație primară este non-financiară (vs financiară) lucrează mai mult și utilizează într-o proporție mai mare familia pentru inițierea afacerii. Poți găsi mai multe detalii aici.
Cum pot managerii le asigure angajaților emoții pozitive, motivație puternică, o percepție favorabilă a organizației, a muncii și a colegilor lor? În urma unui studiu a 12.000 de intrări de jurnal realizate de 238 de angajați din 7 companii, un răspuns vine de la Theresa Amabile, profesor la Harvard Business School: e suficient să îi ajuți să vadă progresul pe care îl fac zi de zi în drumul către obiectivele lor și ale companiei. Vezi aici prezentarea TEDx „Principiul Progresului".
Performanța depinde de interacțiunea dintre abilitatea cognitivă și motivație. Rezultatele studiilor ne arată că abilitatea este mai importantă în pregătirea performanței și a sarcinilor concrete, pe când abilitatea și motivația sunt la fel de importante în performanța la job. Aceste constatări au implicații asupra practicilor de management dedicate achiziției de resurse umane și previziunilor asupra performanței angajaților.
Pot fi ameliorate simptomele depresive prin intervenții psihologice pozitive? O meta-analiză realizată pe 51 de intervenții din Psihologia Pozitivă și pe 4266 de subiecți a concluzionat că aceste metode de intervenție au un rol important în scăderea efectului simptomelor depresive și în crearea și menținerea stării de bine a individului. Prin urmare, practicienii ar trebui încurajați să încorporeze metodele psihologice pozitive în terapie, în special în tratarea pacienților diagnosticați cu depresie, care au o vârstă mai înaintată și care prezintă motivație pentru îmbunătățirea stării lor. Mai multe aici. Atenție, a nu se confunda „psihologia pozitivă” cu „pozitivitatea toxică”.
Și dacă tot am menționat mai devreme „pozitivitatea toxică”, atenție la cum vă motivați sau cum îi motivați pe ceilalți - câteva vizualuri pe tema „Așa sună sfatul tău nesolicitat” și un infografic care ne învață cum să reformulăm replicile pozitive toxice.
Ești medic? Cum poți susține, accesa motivația pacienților pentru schimbarea comportamentelor nesănătoase? Unele studii bazate pe teoria auto-determinării au arătat că pacienții cărora li s-a sprijinit autonomia au prezentat o sănătate mintală mai bună și s-au angajat în comportamente sănătoase, precum renunțarea la fumat, exerciții fizice, dietă sănătoasă. Încurajează pacienții să-și identifice propriile motive intrinseci pentru schimbare, congruente cu interesele și valorile lor și susține-i în a-și alege singuri dintre metodele existente. De ex., în loc să spui „Fă zilnic 10.000 de pași”, poți întreba pacientul ce pasiuni are și dacă acestea implică, să spunem, și cititul, întreabă: „Cum ai putea să îmbini cititul cu mersul pe jos?”. Răspunsul este evident - cu ajutorul audiobook-urilor, materialelor audio.
Exemplul de mai devreme nu e întâmplător. L-am pus în practică personal și am slăbit într-un an 10 kg făcând 2 lucruri care-mi plac (să învăț ascultând podcasturi și reascultând cursuri înregistrate; admirarea naturii din parcul de lângă mine) și 2 lucruri care nu-mi plac (să fac multă mișcare; să mă plimb luni de zile la rând, în același parc). Află mai multe despre această tehnică de a îmbina activități care-ți plac cu cele care-ți displac aici. Atenție, acesta poate fi un exemplu inspirațional, dar nu înseamnă că funcționează la toată lumea sau că toți cei care vor să slăbească trebuie doar să facă mișcare! Înainte de a-mi veni această idee am mers la medic, am făcut analize și am primit niște recomandări.
🛋️Tehnici, Manuale și Instrumente pentru Practicieni și Studenți
Materiale gratuite de psihoeducație, resurse de evaluare și intervenție CBT pentru terapeuți care lucrează cu clienți cu Tulburare de Stres Post-Traumatic, Anxietate Socială, Atacuri de Panică. Din partea Universității Oxford. Pentru a le accesa, fă-ți cont gratuit pe site. Partea cea mai bună? Probabil materialele video cu secvențe terapeutice demonstrative și resurse pentru intervenție la distanță/online. Da, intervenția online făcută cu grijă e posibilă și când vorbim de evenimente traumatice. Click aici pentru a le accesa.
Tehnici, Instrumente, Scheme de Tratament evidence-based pentru Specialiștii în Sănătate Mintală, specifice pentru 16 orientări terapeutice, ce acoperă peste 20 de probleme și provocări cu care se pot confrunta clienții. Au și o secțiune de Self-Help. Ai 5 descărcări gratuite! Unele fișe sunt traduse și în limba română. Vezi aici.
Un canal de Youtube dedicat uneia dintre cele mai demonizate tulburări prezente în DSM - Tulburarea de Personalitate Borderline (TPB). Găsești interviuri cu specialiști ca Marsha Linehan, Gunderson sau Mary Zanarini despre intervenție, cercetare, diagnostic și prognostic, precum și dileme mai subtile cum ar fi comunicarea diagnosticului, intervenții eronate, diagnosticare greșită, supradimensionarea unor factori (nu, TPB nu este cauzată exclusiv de evenimente traumatice și nu este doar o reacție traumatică) și efectele acestora asupra oamenilor în viața de zi cu zi. Cea mai bună parte este poate cea neacademică, ce include interviuri cu persoane care suferă de TPB, cu părinți și copii ai persoanelor suferinde, inclusiv familia lui Rebbie, absolventă de cinematografie și deținătoarea canalului, care este ea însăși diagnosticată cu TPB și beneficiara unei intervenții terapeutice de succes, într-un final. O parte din materialele de pe canal sunt folosite în producția filmului Borderline (www.borderlinethefilm.com), având ca scop conștientizarea și educarea. Filmulețele scurte, prezentarea nepărtinitoare a mai multor terapii validate științific, dorința de expunere realistă a dificultăților și resurselor persoanelor ce suferă de TPB și nu în ultimul rând, capacitatea impresionantă de conștientizare și analiză a lui Rebbie ca pacient și ca intervievator sunt în sine o resursă pentru pacienți și terapeuți.
🎦 Colțul Creativ
Master Class de 4 minute despre cum să reacționezi la atacuri pasiv-agresive și paternalism. Hint: cu înțelepciune, grație și răbdare, à la Dolly Parton :) Vizionează aici.
Terapeutul Jonathan Decker și regizorul Alan Seawright disecă filmele tale preferate, căutând personaje, teme și intrigi pe care le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală și calitatea vieții. Amuzant și educativ, deopotrivă. Urmărește aici canalul Youtube “Cinema Therapy”.
Cea mai recentă obsesie muzicală: Taylor Swift - Anti-Hero. E o melodie personală, în care vorbește mai direct sau mai voalat despre provocările cu care s-a confruntat de-a lungul timpului (tulburare alimentară, impactul negativ al faimei, comentariile și criticile sexiste ale presei). “When my depression works the graveyard shift / All of the people I’ve ghosted stand there in the room /I should not be left to my own devices, they come with prices and vices, I end up in crisis” [...] “I’ll stare directly at the sun but never in the mirror/It must be exhausting always rooting for the anti-hero” [...] “Did you hear my covert narcissism I disguise as altruism like some kind of congressman / Tale as old as time”.
💭 Gândirea Critică în Psihologie
Pledoarie pentru un accent mai mare pe Gândirea Critică în Psihologie, în Universități și Mass-Media
Informația este la un click distanță. No news here! Domeniul Psihologiei, în toate specializările sale, a evoluat foarte mult. Totuși, ne pierdem timpul cu memorarea teoriilor depășite. Totuși, intrăm în detalii ce vor fi uitate imediat după examene, nepunând suficient accent pe fundamente, pe relația dinamică dintre concepte, pe învățarea interdisciplinară. Totuși, în mass media (tv, radio, presa online, social media) încă mai circulă des informații false, distorsionate și chiar periculoase. Totuși, nu punem suficient accent pe supra-specializare, care ar putea asigura o mai mare acuratețe a cunoștințelor și o practică mai eficientă.
De ce are Pseudoștiința succes în România? Interviu video cu psih. Marius Stanciu pe canalul Youtube Naratifan.
Pericolele gândirii unifactoriale și ale lipsei citării surselor pe blogul Choice.
Ce faci când studiile științifice se contrazic? Află aici.
Pericolul Terapiilor Alternative/Pseudoștiințelor: agravarea problemelor de natură psihologică, risipirea resurselor de timp și a celor financiare, tragedii. Mai multe aici.
De ce ne pierdem timpul cu teste depășite, nebazate pe dovezi, în loc să profităm de existența unor instrumente muuult mai obiective? Citește despre Testul proiectiv Rorschach.
📌 Cercetare
Review-uri automate ale literaturii de specialitate (făcute de AI), în baza articolelor de top din anumite domenii. Trebuie doar introdus cuvântul cheie, între ghilimele (e.g. „emotional labor”). Vezi aici.
Ce se întâmplă, atunci când o meta-analiză ce se actualizează în timp real nu mai primește actualizări? Își pierde relevanța, odată cu trecerea timpului? Devine inutilă numaidecât? Reușește să „prindă” cele mai recente dovezi majore? Click aici pentru a afla.
Citește aici despre cum ne ajută traducerile forțate/dubioase din articolele așa-zis „științifice” să ne prindem de fraudele din cercetare. Notă: dacă o traducere sună de parcă ar fi fost „chinuită”, s-ar putea să fie un indicator suficient de bun pentru plagiat.
În urma celei mai recente achiziții a lui Elon Musk (Twitter), cercetătorii de pe Twitter migrează către o nouă platformă - Mastodon. Brian Nosek, „creierul” Open Science Collaboration, descrie cum se poate face o tranziție cât mai eficientă către Mastodon aici.
Elsevier retrage 500 de articole, fără vreun avertisment. James Heathers, metacercetător, ne vorbește, într-un thread de Twitter, despre întreaga poveste.
Vezi aici 7 sfaturi utile pentru vizualizările de date în Excel.
Primul Psychathon din România s-a finalizat cu un review științific al literaturii pe tema Hărțuirii Stradale. Articolul poate fi citit aici. Vom anunța următoarea ediție pe Facebook.
☎️ Linii gratuite de asistență și suport
119 - Număr unic de telefon la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor.
0800 500 333 - Număr unic la nivel național destinat victimelor violenței domestice.
0800 801 200 - Telefonul Verde Antisuicid.
Help Lines Depresie și Anxietate depreHUB: 0374 456 420 (Adulți și vârstnici), 0374 461 461 (Adolescenți).
Îți mulțumim că ai citit Newsletter-ul Choice! Abonează-te gratuit pentru a primi luna viitoare ediția #3 direct în căsuța de e-mail.
Note: Niciuna dintre recomandările de mai sus nu a fost sponsorizată. Dacă ai sugestii de resurse utile publicului larg și specialiștilor în sănătate mintală sau îți dorești să citești articole de încredere pe anumite teme, nu ezita să dai reply acestui e-mail.
Au contribuit la Newsletter voluntarii Choice: Alina Orel, Bogdan Cocoș, Andreea Rățoi, Mădălina Sava, Alina Boca.