💌 Newsletter Choice #1
Hey! Primul număr al Newsletter-ului Choice e aici! 🥳Spor la citit, ascultat, vizionat!
FYI: fiecare recomandare este însoțită de unul sau mai multe linkuri către resurse, inserate pe titluri sau anumite expresii. Comentariile care însoțesc recomandările sunt fie gânduri personale, fie descrieri succinte ale materialelor recomandate.
🧷PseudoȘtiință (public larg & specialiști)
Dacă vrei să-ți dezvolți gândirea critică, să eviți să fii manipulat(ă), să nu-ți risipești banii, timpul și energia pe placebo sau, mai rău, pe soluții care îți dăunează sănătății fizice și/sau psihice, articolele de mai jos îți vor fi de ajutor. Dacă vrei să-ți informezi clienții sau urmăritorii, dă share la articole precum cele de mai jos:
Iluziile Experienței Personale: Vindecarea Naturală – “Pentru mine a funcționat!” nu este un argument valid. Dacă iei “praf roz invizibil” pentru a trata o simplă răceală vs dacă nu iei nimic, tot în 7-10 zile îți va trece.
Cum sa detectezi un șarlatan | Alex Doppelgänger – Un articol tip mini-ghid, scris într-o manieră ironică și sarcastică, despre cum să fii un șarlatan.
De ce cădem pradă manipulării și afirmațiilor false? - Asociația Choice – Câteva explicații extrase dintr-un review științific.
Testul proiectiv Rorschach - știință sau pseudoștiință? - Asociația Choice – Psihologii care folosesc acest test își asumă un risc foarte ridicat de a atașa etichete și diagnostice false clienților.
NLP - Să gândim corect despre Psihologie (sasseramis.ro) – Doar pentru că o metodă este populară, nu înseamnă că este și eficientă! Cercetările arată clar că NLP-ul este junk science. Iar cele câteva tehnici care funcționează din NLP sunt împrumutate din psihoterapie.
Should We Take Reiki Seriously? - McGill University – Nu, n-ar trebui să luăm Reiki în serios. Același efect sau chiar mai relaxant de atât îl are și o ședință de Spa la un salon de înfrumusețare sau o excursie în locul preferat.
ThetaHealing: The Money You’ll Spend Never Existed - McGill University – Concluzia e simplă: Hocus-Pocus! Nu există absolut nicio dovadă care să susțină măcar unul dintre efectele aclamate de ThetaHealeri.
Even the Best Scientific Studies Can Lie: The Case of Craniosacral Therapy | McGill University – Una dintre cele mai recente invenții. Adepții Craniosacralității s-au străduit să pară legit, realizând niște “cercetări” care nu pot fi numite așa.
💭 Decizii
Cum luăm o decizie? Cum ne poziționăm într-o anumită situație?
Fiind conștienți de biasurile cognitive sau așa-zisele erori logice.
Luând în considerare și valorile, nu doar logica.
Follow the action! Storytelling-ul este noul trend în Marketing. Iar cei care “au vorbele la ei” se bucură de o popularitate mare în cercurile frecventate. Să nu uităm însă că acțiunile, comportamentele spun adesea mai multe decât vorbele.
🎦 Documentare și filme (public larg & specialiști)
O inventatoare în Silicon Valley (2019). Documentar despre povestea companiei Theranos și a fondatoarei, Elizabeth Holmes, despre care, probabil, ați mai citit prin presă. De ce îl recomand? Din punctul meu de vedere, ilustrează foarte bine pericolele unor credințe și atitudini duse la extrem (“Fake it ‘till you make it”, “Nu există nu se poate”), dar și că, în contextul potrivit, de către persoana potrivită, cam oricine poate fi manipulat. Poate fi vizionat pe HBO Max.
Fake Famous (2021). Documentar despre un experiment social: 3 persoane transformate peste noapte în influenceri cu mulți urmăritori pe Instagram. E important să conștientizăm și ceea ce se poate afla în spatele unei imagini publice, pentru a nu ne forma așteptări nerealiste sau pentru a nu face comparații irelevante. Poate fi vizionat pe HBO Max.
In Treatment (TV Series 2008–2021). Am văzut recent, tot pe HBO Max, cel de-al 4-lea sezon, lansat la 10 ani distanță, și nu m-a dezamăgit. Aș zice că este un serial pe care orice psiholog ar trebui să-l vadă, dar este educativ și pentru publicul larg. Primele 3 sezoane sunt despre psihoterapeutul Paul Weston și despre ședințele sale săptămânale cu diferiți clienți, precum și cele cu supervizorul său. Sezonul 4 continuă similar, de data asta cu Dr. Brooke Taylor.
🛋️Pentru consilieri psihologici și psihoterapeuți (practicieni sau în formare)
Abilitățile esențiale ale unui bun psihoterapeut. Există terapeuți mai eficienți decât alții. Și asta nu ține de școala de psihoterapie, de nr. de diplome și nici chiar de nr. de ani de experiență. În ultimii ani, cercetările scot în evidență importanța factorilor comuni. Poți practica sau regândi o parte din aspectele fundamentale, cu impact în rezultatele clienților, cu ajutorul podcastului Learn Psychotherapy. Podcastul include exemple de situații posibile și răspunsuri ideale, pe subiecte precum: Înțelegere Empatică, Scopuri colaborative, Punctele forte și resursele clienților, Feedback, Rupturi în Alianța Terapeutică, Autodezvăluire. Pare simplu când exersezi, dar în practică nu e chiar așa. Ascultă gratuit pe YouTube, Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts.
Very Bad Therapy. Ca în orice domeniu de activitate, și în psihologie / psihoterapie există practicieni care și-au ales greșit meseria sau care o dau în bară grav în anumite situații sau cu anumiți clienți. Nu e sănătos să ne prefacem că acestea nu există. Very Bad Therapy este un podcast care prezintă povești reale ale clienților + discuții cu experți în domeniu, ce aruncă o lumină asupra modului în care lucrurile ar fi putut să meargă mai bine. Ascultă Gratuit pe Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts.
Ceri feedback în fiecare ședință? Probabil că se întâmplă să măsori standardizat evoluția stării clienților mult mai des decât relația terapeutică și modul tău de lucru. Dar cum poți ști dacă ceea ce se întâmplă în ședințe rezonează sau nu cu clientul, cu modul său de a fi, cu credințele, valorile și preferințele sale? Cum poți ști ce anume din ceea ce faci are un impact pozitiv asupra rezultatelor clienților? Scala de evaluare a sesiunii (SRS) este un chestionar gratuit, suficient de scurt pentru a-l folosi efectiv în timpul ședințelor și suficient de cuprinzător pentru a oferi informații despre cum te descurci ca terapeut în lucrul cu clienții. Dar Feedback-informed treatment (FIT) e mai mult de atât. Îți recomand să citești această carte sau interviuri și prezentări de pe Youtube.
Transferul în terapie. Mulțumim Freud & co.! Totuși, e timpul să ne actualizăm perspectiva asupra transferului! Fie că vorbim de transferul romantic sau de altă natură. Cred că această postare de pe Quora este un punct excelent de start (răspunsul dat de Natalia Perevalova).
📚 Pentru profesori, traineri, dar nu numai
Egalitatea de gen se poate preda în școli! ♀️♂️ Cadrele didactice din învățământul preuniversitar au la dispoziție un Manual gratuit pentru predarea și integrarea la clasă a egalității de gen. L-am răsfoit și mi se pare excelent! L-aș recomanda oricui, nu doar profesorilor. Cuprinde informații sintetizate și practice, exerciții de reflecție pe temele: euristici cognitive, stereotipuri, discriminare, egalitate de gen, intersecționalitate, bias-uri educaționale.
Cum să faci ceea ce contează în perioade stresante. Un ghid ilustrat, gratuit, realizat de Organizația Mondială a Sănătății. Fiind o variantă ilustrată, mi se pare ideală pentru copii și adolescenți. Dar, e un ghid util și pentru adulți. Poate fi o resursă excelentă pentru profesori, pentru trainerii care organizează grupuri de dezvoltare personală dedicate copiilor și adolescenților.
Metoda VAK (stilurile de învățare vizual, auditiv și kinestezic) nu are suport științific, dar continuă să fie popularizată. Unii pot crede că aplicarea teoriei stilurilor de învățare funcționează, când de fapt alți factori contribuie la rezultatele elevilor. Daniel Willingham răspunde la întrebări frecvente legate de acest subiect.
🙃 Mai în glumă, mai în serios...
Scrii poezie, proză, articole de cercetare sau creezi artă vizuală? Ți-e teamă că munca ta nu va fi acceptată spre publicare? Îți poți trimite lucrarea aici fără să suferi valuri de anxietate. Aplică pe JofUR și ai 100% certitudine că munca ta NU va fi acceptată pentru publicare. În plus, poți pretinde că ai aplicat la cea mai prestigioasă revistă (dacă iei în considerare rata de acceptare). 😊
Aș zice că e un fel de terapie prin expunere. Și că, implicit, mesajul e: Concentrează-te pe procesul de învățare, pe plăcerea de a crea, de a te exprima, nu pe rezultatul final!
📘 Cursuri Online Gratuite (public larg & specialiști)
The Science of Well-Being by Yale University | Coursera – Știința Fericirii, într-un curs practic, bine structurat și fain prezentat. Abordează subiecte precum: Concepții greșite despre fericire, De ce anticipăm greșit ceea ce ne face fericiți, Ce putem face pentru a ne îmbunătăți starea de bine. La finalul fiecărui capitol sunt referințe către studii, cărți sau prezentări care susțin sau aprofundează informațiile prezentate.
Managing Addiction: A Framework for Successful Treatment – Terminasem lucrarea de licență pe tema adicției, când am dat peste acest curs care sintetiza mare parte din ceea ce citisem timp de 1 an! Unii oameni au un talent extraordinar în a selecta și sintetiza esențialul și a-l prezenta pe înțelesul tuturor. Suntem norocoși că, în orice colț al lumii ne-am afla, avem acces la cursurile/prezentările lor.
📌 Cercetare
Primul Psychathon din România va avea loc online, pe 15 și 16 octombrie 2022. O sesiune colaborativă de realizare a unui review științific al literaturii pe tema Hărțuirii Stradale. Evenimentul este o inițiativă de tip citizen science. Participarea este gratuită. Detalii aici.
Din păcate, psihologia românească stă prost la capitolul cercetare. „Considerând numărul psihologilor din mediul academic din ţară, coroborat cu datele prezente de Dobrean şi Matu (2015), se poate observa rapid că nici măcar 5% dintre psihologii români nu au vizibilitate internaţională şi sub 1% au impact internaţional. Aceste cifre nu sunt încurajatoare, ci produc frisoane, anulându-mi mulţumirea că eu ca cercetător, alături de alţi câţiva colegi, am ieșit destul de bine!” Citește mai multe pe blogul Prof. Univ. Dr. Daniel David.
Vei începe să lucrezi în curând la licenţă/disertaţie/doctorat? Pentru a identifica mai ușor studiile relevante, folosește aceste platforme online.
Manual gratuit: Cercetare în Psihologie: Bazele Metodologiei și Statisticii Aplicate în Domeniul Psihologiei - Teorie și Exemple.
☎️ Linii de asistență și suport
119 - Număr unic de telefon la nivel național pentru cazurile de abuz împotriva copiilor.
0800 500 333 - Număr unic la nivel național destinat victimelor violenței domestice.
0800 801 200 - Telefonul Verde Antisuicid.
Îți mulțumim că ai citit Newsletter-ul Choice! Abonează-te gratuit pentru a primi luna viitoare ediția #2 direct în căsuța de e-mail.
Note:
Niciuna dintre recomandările de mai sus nu a fost sponsorizată.
Dacă ai sugestii de resurse utile publicului larg și specialiștilor în sănătate mintală sau îți dorești să citești articole de încredere pe anumite teme, nu ezita să dai reply acestui e-mail.